Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Logo Drytech Vochtbestrijding

Zelf vocht en muffe geur in huis verminderen

Merk je dat er vaak een muffe geur in je woning hangt? Soms kom je dit pas te weten door mensen die je er over aanspreken of als je even uit huis bent geweest, want dit kan je gewoon worden!

Dan is het zeer waarschijnlijk dat je met een beginnend vochtprobleem te maken hebt.

Mijn huis ruikt muf

Dagelijks voert u wel activiteiten uit met water op meerdere plaatsen in huis: Baden, douchen, koken, etc… Maar ook alle lucht die wordt uitgeademd moet worden ververst.

Dit ‘vocht’ moet kunnen ontsnappen uit je woning, anders kan het al snel muf gaan ruiken.

Waar komt een muffe geur in huis vandaan?

Een muffe geur kan door redelijk wat factoren veroorzaakt worden. Schimmels, vocht en niet genoeg verluchting zijn drie van de meest voorkomende factoren.

In ieder geval geldt één gouden tip: goede ventilatie in uw woning is broodnodig. En niet enkel voor ruimtes zoals slaap- en badkamer, maar je gehele woning.

Door je woning continue genoeg te laten ventileren, geef je schimmelgroei en een muffe geur veel minder kans om zich te evolueren.

Helpt een luchtverfrisser?

We hebben al vaak gehoord dat mensen aanraden om een luchtverfrisser te plaatsen, maar hiermee los je de oorzaak van het potentieel vochtprobleem niet op. In tegendeel, een eventueel vochtprobleem zal gewoon ‘verschuild’ worden en vaak erger worden, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast zijn veel luchtverfrissers erg chemisch, wat allesbehalve goed is voor uw gezondheid en die van uw kinderen en huisdieren.

Conclusie:

Het klinkt misschien cliché, maar als je huis vaak muf ruikt dan is het aan te raden een vochtexpert te contacteren om je woning te inspecteren en zo torenhoge kosten te besparen op lange termijn.

Er zijn slechts twee mogelijkheden:

  1. De vochtexpert komt door het onderzoek te weten dat de muffe geur helemaal niet wordt veroorzaakt door een ernstig vochtprobleem
  2. Na onderzoek blijkt dat je woning toch met een beginnend vochtprobleem kampt, waarna we je grondig informeren over het plan van aanpak en je een prijsofferte voorstellen. Allemaal geheel vrijblijvend!

Je informeert jezelf dus eigenlijk geheel vrijblijvend over een potentieel vochtprobleem. Wordt er toch een beginnend vochtprobleem vastgesteld, dan weet je meteen waar je aan toe bent, wat de eventuele gevolgen zijn, wat de kostprijs zal zijn en of je dit allemaal wel wilt laten behandelen.

Hoe zelf vocht in huis verminderen?

In ieder geval: Iedereen verdient om in een vochtvrije en gezonde woning te wonen. Om die reden geven wij alvast enkele tips mee wat je zelf kan doen om het vochtgehalte (en dus de muffe geur) in je woning te verminderen:

TIP 1: Ventileren!

Het is noodzakelijk dat je een teveel aan vochtige lucht in uw woning kan afvoeren voor een gezond binnenklimaat. Dit doe je best via een mechanisch ventilatiesysteem die je gehele woning verlucht (een centraal systeem) of in één bepaalde ruimte (zoals de badkamer en/of keuken).

Ben je aan het baden, douchen of koken, zet dan je ventilatiesysteem even op de hoogste stand. Zo krijgt vocht geen kans!

TIP 2: Minder vocht produceren in je woning

  • Zet tijdens het koken je dampkap altijd aan
  • Laat de was -indien mogelijk- zo vaak mogelijk buiten drogen in plaats van binnen
  • Minder lang douchen
  • Niet te veel in- en uitademen (grapje, gelieve dit niet te doen!)

TIP 3: Plaats een aircosysteem met ontvochtiger

De nieuwste aircosystemen bevatten allemaal de mogelijkheid om je woning te ontvochtigen. De vochtige lucht gaat langs een element in de airco dat het vocht doet condenseren en zo naar buiten drijft. Een airco is dus zeker een meerwaarde in je woning.

Deel deze post

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email
Muren chemisch behandelen

Hoe werkt injecteren tegen vocht?

Volg je onze blog al een tijdje? Dan ken je ongetwijfeld al de verschillende symptomen van vocht.  Zie: blogpost. In dit artikel zullen we je

Vocht in tuinhuis

Vocht in Tuinhuis of Bijgebouw

Tuinhuizen en/of bijgebouwen zijn ook heel vaak de dupe van vochtproblemen. Vocht komt dus zeker niet enkel voor in je huis of appartement. Vaak zijn

Nieuwe woning kopen tips

Tips: Nieuwe woning kopen

Op zoek naar een nieuwe woning? Wij geven je alvast enkele tips & tricks om verborgen gebreken te vinden. De beslissing om een nieuwe woning