Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Logo Drytech Vochtbestrijding

Doorslaand vocht

Home - Vochtproblemen - Opstijgend vocht - Doorslaand vocht
vochtige buitenmuren drytech
Aannemer vochtbestrijding West-vlaanderen

Wat is doorslaand vocht? En hoe kan het behandeld worden?

Doorslaand vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem dat ontstaat wanneer regenwater door de gevel heen dringt en uw woning binnendringt. Het kan leiden tot schimmelvorming, afbladderende verf en een onaangenaam binnenklimaat. Het is belangrijk om doorslaand vocht tijdig te behandelen om verdere schade aan het gebouw en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Als u last heeft van doorslaand vocht, dan staan de vochtexperts van Drytech-vochtbestrijding voor u klaar om u snel professionele hulp te bieden. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van doorslaand vocht en geven we u advies over hoe u het kunt voorkomen en behandelen.

Voorkom schade aan uw gebouw en gezondheidsproblemen door tijdig te handelen bij doorslaand vocht. Schakel de ervaren vochtexperts van Drytech-vochtbestrijding in voor een snelle oplossing.

Vochtbehandeling sinds 1970

Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals regen, wind, de gevelconstructie en materialen, ontbrekende of slecht onderhouden gevelisolatie en verouderde gevelbekleding.

Regen en wind zijn de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht. Bij zware regenval kan het water door scheuren of andere openingen in de buitenmuren van een gebouw binnendringen en zich verspreiden naar de binnenkant van de muren.

Wind kan de regen ook in de gevels blazen en de druk van de wind kan de waterdichte barrière van de gevel beschadigen.
De gevelconstructie en materialen zijn ook belangrijke factoren die doorslaand vocht kunnen veroorzaken. Oudere gebouwen hebben vaak een poreuze gevel, waardoor het water gemakkelijk naar binnen kan dringen. Bovendien kan slecht onderhouden metselwerk of slecht geplaatste voegen ook bijdragen aan het probleem.

Ontbrekende of slecht onderhouden gevelisolatie kan ook leiden tot doorslaand vocht. Als er geen of onvoldoende isolatie aanwezig is in de gevel, kan het water door de muren heen sijpelen. Bovendien kan slecht onderhouden isolatie zijn waterdichte eigenschappen verliezen, waardoor er vocht kan binnendringen.

Tot slot kan verouderde gevelbekleding ook een rol spelen bij het ontstaan van doorslaand vocht. Als de gevelbekleding beschadigd of verouderd is, kan deze niet langer bescherming bieden tegen vocht. Het vervangen van verouderde gevelbekleding kan helpen om het probleem van doorslaand vocht op te lossen.

John Demeulenaere Vochtexpert
Ondergronds vocht behandelen west-vlaanderen
Vochtbestrijding regio West-vlaanderen

Symptomen van doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan verschillende symptomen veroorzaken die u kunnen helpen bij het opsporen van het probleem.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van doorslaand vocht zijn:

 • Schimmel en vochtplekken op muren en plafonds: Wanneer water door de buitenmuren heen dringt, kan het zich ophopen in de muren en leiden tot vochtige plekken op muren en plafonds. Deze vochtige plekken kunnen schimmelgroei veroorzaken en zijn vaak een teken van een doorslaand vochtprobleem.
 • Afbladderende verf en stucwerk: Als er sprake is van doorslaand vocht, kan het water het verf en stucwerk op de muren aantasten, waardoor het begint af te bladderen. Dit kan zichtbaar worden als verf- of stucwerkbladders die loskomen van de muur.
 • Optrekkend vocht: Doorslaand vocht kan ook leiden tot optrekkend vocht in de muren. Dit betekent dat het water zich door de muren heen beweegt en omhoog trekt, wat kan resulteren in vochtige en loskomende plinten en degradatie van het pleisterwerk.
 • Een klam en onaangenaam binnenklimaat: Door de aanwezigheid van vocht in huis kan het binnenklimaat klam en onaangenaam aanvoelen. Dit kan ook leiden tot muffe geuren en een verhoogd risico op allergieën en ademhalingsproblemen

Als u een of meer van deze symptomen in uw huis waarneemt, is het raadzaam om een professionele vochtbestrijder in te schakelen om het probleem te onderzoeken en op te lossen. Drytech-vochtbestrijding biedt een uitgebreid scala aan oplossingen voor doorslaand vocht, waaronder gevelreiniging, gevelimpregnatie en vochtwerende coating om uw huis weer droog en gezond te maken.

Opstijgend vocht

Doorslaand vocht behandelen

Het is belangrijk om doorslaand vocht zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade aan uw woning te voorkomen.

Hieronder staan enkele veelgebruikte methoden voor het behandelen van doorslaand vocht:

 • Gevelrenovatie en -herstelwerkzaamheden: Bij deze methode wordt de gevel gerepareerd en gerenoveerd om eventuele beschadigingen en scheuren te herstellen. Het doel is om de gevel waterdicht te maken en zo te voorkomen dat er nog vocht in uw huis kan binnendringen.
 • Impregneren van de gevel: Door de gevel te impregneren wordt er een vochtwerende laag aangebracht. Dit kan door middel van een speciale coating of door het aanbrengen van hydrofobeermiddelen. Hierdoor wordt uw gevel waterafstotend en kan vocht niet meer binnendringen.
 • Aanbrengen van een gevelisolatiesysteem: Een gevelisolatiesysteem helpt om de warmte in uw huis vast te houden en voorkomt dat vocht de muren binnendringt. Dit kan door middel van gevelisolatieplaten, isolerende pleister of spouwmuurisolatie.
 • Plaatsen van nieuwe gevelbekleding: Het vervangen van uw oude gevelbekleding kan ook een effectieve oplossing zijn voor het bestrijden van doorslaand vocht. Nieuwe gevelbekleding kan beter bestand zijn tegen weersinvloeden en kan ook betere isolerende eigenschappen hebben.

Het behandelen van doorslaand vocht vereist vaak een combinatie van deze methoden.

Het is belangrijk om een professionele vochtbestrijder te raadplegen om de meest geschikte oplossing voor uw specifieke situatie te vinden.

Drytech-vochtbestrijding heeft jarenlange ervaring in het oplossen van doorslaand vochtproblemen en kan u helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw huis.

Afdichten tussenmuur vochtbestrijding doorslaand vocht
Opstijgend vocht

Kan ik zelf doorslaand vocht behandelen?

Hoewel het behandelen van doorslaand vocht vaak de expertise van een professional vereist, zijn er enkele dingen die u zelf kunt doen om vochtproblemen te voorkomen of te verbeteren.

Enkele tips zijn:

 • Houd uw gevel in goede staat door regelmatig onderhoud en reparaties uit te voeren.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw huis om vochtige lucht af te voeren.
 • Plaats geen planten tegen de gevel, zodat vocht niet in de muren kan trekken.
 • Verwijder eventuele begroeiing op uw gevel die vocht vasthoudt.
 • Gebruik vochtwerende verf op uw muren en zorg dat deze in goede staat blijft.
 • Laat uw gevel impregneren om deze waterafstotend te maken.

Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen wanneer u tekenen van doorslaand vocht opmerkt.

Door tijdig onderhoud en preventieve maatregelen te nemen, kunt u vochtproblemen voorkomen en de levensduur van uw woning verlengen.

Los vochtproblemen doeltreffend op

Contacteer Drytech-vochtbestrijding

Hoewel er enkele stappen zijn die u zelf kunt nemen om vochtproblemen te voorkomen, is het vaak verstandig om een professionele vochtbestrijder te raadplegen om het probleem op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Als u last heeft van doorslaand vocht, kunt u contact opnemen met Drytech-vochtbestrijding voor professionele hulp en advies. Onze deskundige vochtbestrijders hebben jarenlange ervaring in het oplossen van vochtproblemen en kunnen u helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw huis.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of meer informatie over onze diensten. U kunt ons bereiken via telefoon of e-mail, en we staan klaar om u te helpen.