Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Logo Drytech Vochtbestrijding

Opstijgend Vocht

Home - Vochtproblemen - Opstijgend vocht
Alles over opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd, is vocht dat vanuit de grond in de muren van een gebouw trekt, en is is één van de meestvoorkomende vochtproblemen in België.

Opstijgend vocht kan optreden in zowel oudere als nieuwere gebouwen en kan problemen veroorzaken zoals schimmelvorming, loslatend stucwerk, vochtige muren en vloeren, en zelfs structurele schade als het onbehandeld blijft.

Hoe kan je opstijgend vocht herkennen, wat zijn de symptomen, hoe behandel je dit vochtprobleem, en wat is de kostprijs?

Met twee generaties ervaring als vochtexpert informeren we je graag verder.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Symptomen van opstijgend vocht

Het is belangrijk om de symptomen van optrekkend vocht en vochtige muren snel te herkennen zodat je actie kan ondernemen om vervelende en ongezonde neveneffecten te voorkomen.

Enkele symptomen van opstijgend vocht zijn:

I. Vochtige muren

opstijgend vocht kan vochtige plekken op de muren veroorzaken, die zacht of vochtig aanvoelen. Dit kan leiden tot schimmelvorming en een onaangename geur.

II. Loslatend stucwerk

als gevolg van het vocht dat in de muren trekt, kan het stucwerk loslaten en afbrokkelen. Dit kan er niet alleen onaantrekkelijk uitzien, maar kan ook leiden tot structurele schade.

III. Salpeter

opstijgend vocht kan ook leiden tot de vorming van witte zoutafzettingen, bekend als salpeter. Dit kan de muur beschadigen en kan ook allergische reacties veroorzaken.

IV. Vochtige vloeren

als  vochtige muren onbehandeld blijven, kan het zich verspreiden naar de vloeren en deze vochtig maken. Dit kan ook terug leiden tot schimmelvorming en een onaangename geur.

injecteren onderzagen vochtbestrijding
Opstijgend vocht
Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Oorzaken van opstijgend vocht

Er kunnen verschillende factoren zijn waardoor optrekkend vocht de kop op steekt. Eén van de meest-voorkomende oorzaken is het ontbreken van een waterdichte barrière (de waterkering), waardoor het vocht gemakkelijk in de muren kan trekken en vochtproblemen veroorzaken.

Een beschadigde fundering, die kan leiden tot scheuren en openingen in de muren waardoor vocht kan binnendringend, leidt ook tot opstijgend vocht.

Slechte ventilatie in een gebouw kan vocht vasthouden. Dit komt vaak voor in gebieden met een hoge luchtvochtigheid zoals badkamers, keukens en kelders.

En uiteraard een overmatige neerslag als laatste oorzaak. Indien de grond rondom een gebouw verzadigd geraakt met water, kan dit vocht in de muren trekken en ook vochtproblemen veroorzaken

vochtige buitenmuren drytech
Herstel van een vochtige buitenmuur
Opstijgend vocht behandelen

Behandeling van opstijgend vocht

Ben je het beu om vochtige muren, schimmelvorming, structurele schade en alle negatieve gevolgen te zien als gevolg van opstijgend vocht? Dan is het tijd om actie te ondernemen en een doeltreffende behandeling van opstijgend vocht te overwegen.

Als vochtexpert van Oost- en West-Vlaanderen hielpen wij reeds meer dan 2.800 families met dit veelvoorkomend vochtprobleem. We werken met oog voor gezondheid en je geniet van levenslange garantie op onze werken.

Injectie van waterafstotende middelen

Dit is een van de meest voorkomende methoden voor het behandelen van opstijgend vocht. Een waterafstotend middel wordt geïnjecteerd in de muur om een barrière te creëren tegen vocht. Dit voorkomt dat water vanuit de grond in de muur kan trekken en vochtproblemen kan veroorzaken.

Onderkappen van muren

Bij deze methode wordt er een waterdichte laag aangebracht aan de onderkant van de muren, waardoor vocht geen kans meer krijgt om in de muren te trekken. Dit is vooral effectief bij oudere gebouwen waar geen waterdichte laag aanwezig is.

Ventilatie

Als het vochtprobleem wordt veroorzaakt door slechte ventilatie, kan een goede ventilatieoplossing helpen om het probleem op te lossen. Dit kan door middel van mechanische ventilatie, het plaatsen van ventilatieroosters of het installeren van een ventilatiesysteem.

Herstel van beschadigde fundering

Als de fundering van uw gebouw beschadigd is, kan het nodig zijn om deze te herstellen om optrekkend vocht te voorkomen. Dit kan bestaan uit het stabiliseren van de fundering en het repareren van eventuele scheuren of openingen.

Wat kan ik zelf doen tegen optrekkend vocht?

Preventie van opstijgend vocht: Wat kan je zelf doen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kan ondernemen om optrekkend vocht zo goed mogelijk te voorkomen:

Het is belangrijk om ondergronds vocht snel aan te pakken vóór meer negatieve gevolgen ontstaan.

Zie je één van de vele symptomen van vocht zoals afbladerende verf of behang, schimmelvorming, muffe geur, enz… Neem dan zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert.

Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen ernstige schade en hoge kosten voorkomen.

ernstig-vochtige-muur-optrekkend-vocht
Ernstig opstijgend vocht
Contacteer Drytech-vochtbestrijding

Optrekkend vocht bestrijden:
Gratis Offerte en Vochtdiagnose

Ben je geconfronteerd met vochtige muren in je woning en wil je dit probleem zo snel mogelijk aanpakken? Of weet je niet goed om welk vochtprobleem het zou kunnen gaan?

Wacht niet langer en vraag nu een offerte of vochtanalyse aan bij Drytech-vochtbestrijding.

Wij staan voor je klaar om elk vochtprobleem doeltreffend te behandelen, met levenslange garantie.

Een antwoord op veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over opstijgend vocht

Er zijn verschillende tekenen van opstijgend vocht. Dit omvat vochtige muren, afbladderende verf of behang, schimmelvorming, een muffe geur en een hogere luchtvochtigheid binnenshuis.

Het voorkomen van opstijgend vocht kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat de fundering van het gebouw in goede staat verkeert, goede ventilatie te garanderen, en door regenwater weg te leiden van de woning. Het is ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de muren en de fundering van het gebouw.

Opstijgend vocht kan leiden tot schimmelvorming en kan een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis. Dit kan allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen verergeren. Daarom is het belangrijk om opstijgend vocht te behandelen om de gezondheid van bewoners te beschermen.

De duur van opstijgend vocht bestrijden is afhankelijk van de ernst van het probleem en de gekozen behandelmethode. Het kan variëren van enkele dagen tot enkele weken voordat het vocht volledig uit de muur is verdwenen en de muren volledig zijn hersteld.

De kosten van opstijgend vocht bestrijden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het probleem, de grootte van het gebouw en de gekozen behandelmethode. Het is daarom moeilijk om een exacte prijs te geven zonder de situatie ter plaatse te onderzoeken. Het is raadzaam om contact op te nemen met een professionele vochtbestrijdingsexpert voor een gratis offerte op maat.