Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Logo Drytech Vochtbestrijding

Opstijgend Vocht

Home - Opstijgend vocht
Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht: Info

Opstijgend vocht is het meest-voorkomende vochtprobleem, en komt niet enkel voor op binnenmuren zoals veel wordt gedacht. Ook op buitenmuren en muren in de kelder kan opstijgend vocht de kop opsteken.

Verder op deze pagina informeren we je hoe je opstijgend kan herkennen, wat de eventuele gevolgen zijn, en hoe we deze effectief kunnen behandelen.

Wat is opstijgend vocht? (ook wel optrekkend vocht genoemd)

Om verwarring tegen te gaan: opstijgend vocht wordt ook vaak optrekkend vocht genoemd. Eerst informeren we je hoe opstijgend vocht eigenlijk kan ontstaan.

Veelgebruikte bouwmaterialen (bakstenen, kalk, …) hebben een vrij open poriestructuur waardoor deze snel vocht opnemen in contact met een natte ondergrond. Het vocht wordt dus eigenlijk omhoog gezogen zoals bij een klontje suiker. (zie video)

Correct opsporen en herkennen

Opstijgend vocht herkennen

Vooral oudere woningen, zeker met de vochtige Belgische grond, krijgen te maken met optrekkend vocht. Maar, hoe herken je vocht in de muur nu eigenlijk?

Enkele symptomen van vochtige muren zijn: 

  • Verf- en/of behangpapier die begint los te komen
  • Pleisterwerk die verkleurd en afbrokkeld
  • Muffe geur
  • Witte vlekken en schimmels op de muur.

Belangrijk bij optrekkend vocht is dat de muur tot op een bepaalde hoogte nat / vochtig is, maar de vloer zelf droog blijft. Enkel wanneer de vloer én de muur allebei nat zijn wordt het vochtprobleem vrij zeker niet veroorzaakt door ‘optrekkend vocht’, maar eerder door insijpelend water of een waterlek.

Het meest-voorkomend vochtprobleem

Vochtige muren zijn één van de meest voorkomende vochtproblemen en ontstaat vooral door grondwater dat zich naar boven trekt in muren. Dit is een vochtprobleem die zich vooral bij oudere woningen voordoet zonder adequate vochtkering.

Het zout die zich in grondwater bevindt laat die typisch witte rand achter op de bezettingslaag of bakstenen en beschadigd het metselwerk.

Met de juiste aanpak zoals muren injecteren of harsinjecties (ook wel betoninjecties genoemd) bij beton te gebruiken kan een vochtprobleem als optrekkend vocht snel en definitief behandeld worden.

injecteren onderzagen vochtbestrijding
Opstijgend vocht
Methodes om opstijgend vocht te bestrijden

Opstijgend vocht en vochtige muren behandelen

Opstijgend vocht kan je op verschillende methodes behandelen.

De manier van aanpak verschilt wel van project tot project en dit vooral in de mate van de hardnekkigheid en de grootte van het vochtprobleem.

Muren injecteren tegen vocht

Muurinjecties tegen opstijgend vocht Injecteren of impregneren van muren is een wijdverspreide techniek om vochtige muren radicaal te stoppen door het aanleggen van een vochtbarrière. Vochtwerende gels worden onder druk ingespoten in vooraf geboorde gaten, net boven het vloerpas.

Betoninjecties tegen optrekkend vocht

Beton kent de eigenschap te willen krimpen tijdens het uitharden, waardoor krimpscheuren ontstaan. Dit wordt onderverdeeld in hydraulische en thermische krimp. De voorgestelde remedies tot betonherstel staan in functie van de specifieke problematiek en worden behandeld met corrosiebeschermende mortels, elastische afdichtbanden, vochtwerende coatings en harsinjecties.

Wat kost opstijgend vocht behandelen?

Optrekkend vocht behandelen: Prijs

Uiteraard wilt u graag weten wat de kostprijs is om uw vochtige muren aan te pakken, en wat voor werken allemaal uitgevoerd moeten worden. Je wilt natuurlijk ook niet in een werf wonen!

Om je ‘snel’ te informeren mag je uit gaan dat Drytech gemiddeld aan de €90,00 per lopende meter, inclusief arbeidskosten, vochtige muren zal behandelen.

Let wel, dit zijn richtprijzen. De lengte, dikte en niveauverschillen van de vochtige muren zijn indicatoren die de prijs kunnen beïnvloeden, alsook de gekozen vochtbehandelingsmethode waar we je tijdens ons vrijblijvend gesprek grondig en vrijblijvend over informeren.

vochtige buitenmuren drytech
Vochtige buitenmuren: herstelling
Vraag uw Prijsofferte!

Last van vochtige muren?

Heb jij last van vochtige muren en opstijgend vocht en ben je benieuwd naar de exacte prijs voor uw situatie? Maak dan uw afspraak bij Drytech-vochtbestrijding of bel ons per telefoon. Wij komen vrijblijvend bij je langs om je te informere en een correcte prijsofferte te geven in een zo kort mogelijke tijd.