Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Logo Drytech Vochtbestrijding

Hoe herken je vocht in uw woning?

Denkt u last te hebben van vochtproblemen in uw woning? Dan is snel ingrijpen de boodschap! Maar hoe herken je vocht in uw woning?

Zoals in onze twee vorige artikels beschreven is vocht niet enkel schadelijk voor uw woning zelf, maar ook voor uw gezondheid. Bovendien kunnen opstapelende vochtproblemen snel een grote kost worden.

In dit artikel vindt u veel informatie terug over verschillende soorten vochtproblemen, hoe je ze kan herkennen en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Hoe herken je Opstijgend Vocht?

Heel wat woningen, zeker oudere woningen, krijgen ooit te maken met opstijgend vocht.

Hoe herken je het, wat is opstijgend vocht (ook wel optrekkend vocht genoemd), wat zijn de oorzaken en hoe kan je het behandelen?

We geven je alvast enkele symptomen mee waar aan je opstijgend vocht kan herkennen:

  • Verf- en/of behangpapier begint los te komen
  • Pleisterwerk begint te verkleuren en/of af te brokkelen
  • Muffe geur in de ruimte
  • Witte vlekken (zoutkringen) en schimmels op de muur

Belangrijk op te merken bij opstijgend vocht is dat de muur tot op een bepaalde hoogte nat is, maar de vloer zelf droog is. Wanneer de muur én de vloer allebei nat / vochtig zijn, dan wordt het vochtprobleem hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door opstijgend vocht, maar door insijpelend water of een waterlek.

Opstijgend vocht kan overigens ook enkel voorkomen bij volle muren die op eigen fundering staan of binnenmuren die steunen op cement of vochtig beton.

Wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan, zoals enkele alinea’s hierboven vermeld, veroorzaakt worden door verschillende factoren. De ligging van de woning speelt hier de voornaamste rol.

Staat uw huis in een gebied met een vrij vochtige grond of een groot waterpeil, dan komt optrekkend vocht al een stuk frequenter voor. Aan de andere kant is de manier hoe uw woning gebouwd werd ook een belangrijke factor. De afwezigheid van bijvoorbeeld een waterkering (een beschermende laag die er voor zorgt dat water wordt tegengehouden) is een risicofactor voor optrekkend vocht.

In ieder geval, een vochtprobleem en de oorzaak herkennen is niet altijd evident. Doe daarom beroep op de jarenlange expertise van Drytech-vochtbestrijding en vraag uw gratis vochtdiagnose aan.

Vocht is ook mogelijk op buitenmuren!

Vocht kan voorkomen op zowel binnen- en buitenmuren. Wanneer insijpelend regenwater een probleem is, is dat vaak door structurele problemen: beschadigde dakbedekking en goten of scheuren in de muur. En net zoals bij binnenmuren kan u donkere vlekken op de buitenmuur zien verschijnen.

Condensatievocht

Zijn de ramen van uw woning (behalve als u net gedoucht of gekookt heeft natuurlijk) regelmatig beslagen met damp? Dat is een overduidelijk teken dat er te veel vocht in uw woning aanwezig is.

Weetje: condensatievocht ontstaat doordat warme en vochtige lucht door een koud raam wordt afgekoeld. Zeker wanneer dit proces zowel in de Zomer als in de Winter zich voordoet, is er zeker sprake van een vochtprobleem in uw woning.

Condensatievocht wordt meestal gecreëerd door vochtige ruimtes ook slecht te ventileren. Je wasplaats, badkamer en keuken zijn de meest voorkomende ruimtes waar condensatievocht in voor kan komen.

Hoe herken je ondergronds vocht?

Ondergronds vocht of een vochtige kelder kan je natuurlijk snel herkennen als er steeds water aan de grond staat.

Enkele andere symptomen van een vochtige kelder zijn:

  • vochtige keldermuren
  • afschilferende verf of pleister
  • schimmels / salpeter op de muren
  • muffe geur
  • vervormd of gebarsten hout
  • spulle die je bewaart die sneller rotten of vochtig zijn

Vocht in de kelder is een zeer vervelend probleem aangezien deze ruimte vaak benuttigd wordt als opbergruimte. Helaas wordt dit moeilijk als je kelder continue onder water staat en een muffe geur afgeeft.

Kenmerken en nadelen van een vochtige kelder

Vochtige kelders komen overigens veel voor in België door de natte Belgische grond. Indien het voor een lange termijn regent zal de betonstructuur van je kelder de ondergrondse druk moeilijker aankunnen, waardoor water kan binnensijpelen.

Een vochtige kelder kan komen door:

  • Een slechte drainage
  • scheurtjes in de muren
  • grondwater
  • condensatie (kelder = moeilijker te verluchten)

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Zelf producten en gereedschap aankopen om een vochtprobleem op te lossen wordt afgeraden, zeker bij grotere vochtproblemen.

Neen, dit zeggen wij niet om onszelf meer werk te geven. Uit ervaring hebben we al tal van woningen vochtvrij gemaakt waar de inwoners zelf het vochtprobleem wilden oplossen, waardoor het vochtprobleem zich vaak verplaatst naar ergens anders. Hierdoor ben je niet enkel veel tijd, maar ook centen kwijt.

Laat daarom altijd de oorzaak van je vochtprobleem grondig analyseren door een expert zoals drytech-vochtbestrijding. Daarna kan je zelf nog altijd beslissen wat je volgende stap is.

Wij geven je in ieder geval een vrijblijvende vochtdiagnose, een gratis offerte en leveren een duurzaam eindresultaat zodat je voor altijd van je vochtproblemen verlost bent, met levenslange garantie.

Heb jij ook te kampen met vochtproblemen in uw woning?
Bel dan gratis 051 62 34 79

Deel deze post

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email
Muren chemisch behandelen

Hoe werkt injecteren tegen vocht?

Volg je onze blog al een tijdje? Dan ken je ongetwijfeld al de verschillende symptomen van vocht.  Zie: blogpost. In dit artikel zullen we je

Vocht in tuinhuis

Vocht in Tuinhuis of Bijgebouw

Tuinhuizen en/of bijgebouwen zijn ook heel vaak de dupe van vochtproblemen. Vocht komt dus zeker niet enkel voor in je huis of appartement. Vaak zijn

Nieuwe woning kopen tips

Tips: Nieuwe woning kopen

Op zoek naar een nieuwe woning? Wij geven je alvast enkele tips & tricks om verborgen gebreken te vinden. De beslissing om een nieuwe woning