Mail ons

john@drytech-vochtbestrijding.be

Bel ons

Tel. 051 62 34 79

Gevolgen van vocht op energiefactuur

Table of Contents

Er wordt vaak gezegd dat een vochtige omgeving moeilijker te verwarmen is, waardoor je meer energie verbruikt en dus een hogere factuur dient te betalen voor het opwarmen van uw woning.

Maar is dit effectief zo, of is dit een fabeltje?
De vochtexperts van Drytech-vochtbestrijding geven je in dit artikel graag alle informatie mee.

Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen

We geven graag snel een antwoord op uw vraag: Ja, een vochtige woning / vochtige lucht is iéts moeilijker te verwarmen. De gevolgen van vocht op je energiefactuur zijn dus dat je inderdaad iets meer/langer zal moeten verwarmen dan normaal, waardoor je meer zal betalen om je woning deftig op te warmen.

Hoewel dit niet meteen om een héél groot verschil gaat, is de prijs van elektriciteit en gas sinds 2022 énorm de lucht in geschoten, waardoor je toch snel een aardig bedrag meer zal moeten betalen als je een vochtige woning wenst op te warmen.

Vocht beschadigd de isolatie van je woning

De titel van deze blogpost is dan wel ‘de gevolgen van vocht op je energiefactuur’, maar eigenlijk zit de grootste boosdoener zich niet in het ‘moeilijker verwarmen van vochtige lucht’. Het grootste probleem zit men in dat vocht in uw woning de isolatie op lange-termijn beschadigd.

De meeste -nieuwe- woningen hebben dubbel glas, een deftige dakisolatie, spouwmuurisolatie, etc… Maar een langdurige blootstelling van vocht kan je isolatiemateriaal toch aardig beschadigen.

Snel vocht opsporen en laten behandelen is dus geen overbodige luxe als je grote kosten wilt vermijden.

In een vochtige woning heb je het sneller koud

Er is effectief een verschil in ‘gevoelstemperatuur’, en vochtige lucht voelt minder aangenaam (kouder/killer) aan dan droge lucht.

Al bij al zal je het dus minder snel ‘gezellig’ warm hebben in je woning, waardoor een gemiddeld gezin al snel 10% meer gaat verwarmen in een vochtige woning. En dit percentage loopt hedendaags snel op op je energiefactuur!

Je woning kan zo maar opgewarmd zijn tot 24°C, maar de gevoelstemperatuur ligt dan rond de 21 á 22°C.

Hoe herken je vocht in uw woning?

Er zijn allerlei soorten vochtproblemen met verschillende oorzaken en symptomen.

Enkele veelvoorkomende symptomen van een vochtige woning zijn bijvoorbeeld:

  • verf- en behangpapier die loskomen
  • pleisterwerk die verkleurd
  • muffe geur
  • schimmelvorming

Het is in ieder geval belangrijk dat je vochtproblemen snel herkent en opspoort voor ze grote schade aanrichten aan je woning en/of je gezondheid. In dit artikel geven we je alvast enkele tips mee van verschillende vochtproblemen, en hoe he ze kan herkennen.

Laat vocht door experts opsporen en behandelen!

De nefaste gevolgen van vocht voor de waarde van uw woning, en uw gezondheid, die hebben we al besproken in onze vorige artikels. Snel aanpakken is de boodschap!

Denk je last te hebben van een vochtige woning? Of heb jij het ook vaak ‘kil’ terwijl het toch warm zou moeten zijn? Contacteer Drytech dan vrijblijvend voor een Gratis Vochtdiagnose.

Deel deze post

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email
Muren chemisch behandelen

Hoe werkt injecteren tegen vocht?

Volg je onze blog al een tijdje? Dan ken je ongetwijfeld al de verschillende symptomen van vocht.  Zie: blogpost. In dit artikel zullen we je

Vocht in tuinhuis

Vocht in Tuinhuis of Bijgebouw

Tuinhuizen en/of bijgebouwen zijn ook heel vaak de dupe van vochtproblemen. Vocht komt dus zeker niet enkel voor in je huis of appartement. Vaak zijn