Opstijgend vocht?
+32(0)51 623 479
gratis diagnose aanvragen

“Ik ben opgegroeid in een wereld van bakstenen”

Ik ben er van overtuigd dat elk vochtprobleem opgelost kan worden. Al is er wel een belangrijke voorwaarde: nog voor ik mijn gereedschapskist erbij neem, luister ik naar wat een gebouw te vertellen heeft. Hoe oud is het huis? Werd er al eens gerenoveerd? Welke bouwtechnieken kwamen er aan te pas? Die informatie is essentieel om de oorzaken van vochtproblemen structureel aan te pakken, zodat het probleem zich nooit meer voordoet.

Lego en Meccano in het groot

Ik begrijp muren omdat ik geboren en opgegroeid ben in een wereld van bakstenen. Mijn vader had een aannemingsbedrijf dat onder meer huizen, villa’s, appartementen en sociale woningcomplexen bouwde in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik bracht mijn jeugd door op bouwwerven en keek er mijn ogen uit. Eigenlijk speelde ik toen met Lego en Meccano in het groot.

Elk huis vertelt me hoe ik een vochtprobleem kan oplossen

In Vlaanderen staan veel huizen die gebouwd zijn volgens methodes uit 1800 en dat hoeft niet te verbazen. De bouwwereld was lange tijd conservatief. Een 60 jaar oude vakman leerde metselen van iemand die het in 1930 oppikte van zijn vader. Vakmannen, maar ze dachten alleen in steen en mortel. Ik stond erbij toen de bouwtechnieken evolueerden. Ik heb gezien hoe metselaars de bouwtechnische prehistorie verlieten en de meest vooruitstrevende technieken begonnen toe te passen om koude bruggen te neutraliseren en muren te ventileren.

Met al die technieken in het achterhoofd, kan ik een huis lezen, kan ik inschatten hoe oud het is en zie ik waar het fout loopt. En veel belangrijker: kan ik op een onderbouwde manier aantonen hoe ik vochtproblemen die er het gevolg van zijn blijvend kan oplossen.

John Demeulenaere,
Zaakvoerder